Flotte Haver med Populære Planter er Overraskende Billige

De fleste af os går rundt med en overbevisning om, at kvalitet er noget der koster penge. Det gælder både, når vi snakker ”høj kvalitet” som i, at noget holder længe, og når vi snakker om kvalitet som noget, som opfylder vores behov i rigtig høj grad. Hvis du køber en virkeligt billig græsslåmaskine, så er det måske ikke den store overraskelse, hvis den går i stykker inden året er omme. Hvis du køber en rigtig billig sweater, så vil du nok heller ikke finde det alt for underligt, at den ser flot ud, men føles helt forfærdeligt. Der er god grund til, at vi har dannet os dette indtryk af, at pris og kvalitet hænger sammen: det er nemlig en regel der holder på rigtigt mange områder.

Problemet er imidlertid, at vi godt kan lade os forlede af denne ”regel”. Det er nemlig ikke en lov i regeringens lovbøger, eller en naturlov skabt af fysikkens love. Det er udelukkende en tommelfingerregel: en ting det er værd at overveje, når vi bliver tilbudt noget billigt, da vi har erfaring for, at det godt kan give bagslag. Der er altså områder her i livet, hvor pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen på den måde, som vi ellers forventer.

Haven er et rigtigt godt eksempel på et område, hvor reglen ikke holder. Ikke alene gælder reglen ikke: den er vendt helt og aldeles på hovedet! Når vi snakker om et kvalitets-have, så er det nemlig typisk en have, som er fyldt med flotte og populære planter. Hvis den typiske sammenhæng imellem pris og kvalitet holdt her, så skulle man tro, at en have med de flotteste og mest populære planter, også ville være den dyreste have at anlægge – kvalitet har det jo trods alt med, at koste penge!

Men med haver er det faktisk lige omvendt. De flotteste planter, som det er lettest at holde flotte i de danske haver, er nemlig de mest populære. Jo mere populær en plante er, og jo lettere den er at få til at gro i det danske klima, jo flere vil producenterne være interesserede i at gro. Det betyder at udbuddet på lige præcis de flotteste og mest populære planter er ekstremt højt, og det gør naturligvis, at de falder i pris. En hæk af japansk ahorn er en sjældenhed, og vil derfor koste noget mere, end en traditionel bøgehæk pris. Man kan selvfølgeligt have en interesse i, at have et unikt element eller to i sin have, men det er ikke hvad man objektivt set kan kalde for ”kvalitet”: det er en subjektiv vurdering. En have af høj kvalitet er altså overraskende billig at anlægge, og det giver så også plads i økonomien til, at du kan lægge dit eget personlige præg på tingene, hvis du skulle have lyst til det.